Biće određena gornja granica kamata

Bez autora
Jun 07 2012

Jedanaest crnogorskih banaka podržalo je u srijedu na sastanku Udruženja namjeru Centralne banke da limitira ekstremne slučajeve aktivnih i pasivnih, odnosno kamatnih stopa na kredite i štednju. Koje su ekstremno visoke kamate juče na sastanku Udruženja basnaka kojem je prisustvovao i guverner Radoje Žugić nije određeno. Time će se baviti radna grupa koja će uskoro biti formirana. Za ekstremno visoke kamate vjerovatno će biti određena aktivna od 12 i pasivna od pet ili šest odsto. Aktivne, ili kamate na recimo keš kredite u crnogorskim bankama ukoliko ste klijent banke kreću se do 12 odsto, ukoliko nijeste i do 18 a na kartice i do 20 odsto. Pasivne ili kamate na štednju idu i do sedam odsto, na 36 mjeseci. Namjeru Centralne banke o ograničavanju kamata objelodanio je protekle nedjelje guverner Žugić, a to su odavno tražili privrednici, građani.

Biće određena gornja granica kamataJedanaest crnogorskih banaka podržalo je u srijedu na sastanku Udruženja namjeru Centralne banke da limitira ekstremne slučajeve aktivnih i pasivnih, odnosno kamatnih stopa na kredite i štednju – saopšteno je nakon sastanka.

Koje su ekstremno visoke kamate juče  na sastanku Udruženja basnaka kojem je prisustvovao i guverner Radoje Žugić nije određeno. Time će se, kako saznaje Pobjeda, baviti radna grupa koja će uskoro biti formirana.

Ekstremno

Za ekstremno visoke kamate vjerovatno će, kako smatraju bolji poznavaoci prilika biti određena aktivna od 12 i pasivna od pet ili šest odsto.

U saopštenju nakon sastanka koje je potpisao generalni sekretar Mirko Radonjić ne pominju se visine kamata u Crnoj Gori.

Aktivne, ili kamate na  recimo keš kredite u crnogorskim bankama ukoliko ste klijent banke kreću se do 12 odsto, ukoliko nijeste i do 18 a na kartice i do 20 odsto. Pasivne ili kamate na štednju idu i do sedam odsto, na 36 mjeseci.

Namjeru Centralne banke o ograničavanju kamata objelodanio je, podsjetimo, protekle nedjelje guverner Žugić, a to su odavno tražili privrednici, građani.

Odmah nakon toga, u intervjuu Pobjedi namjeru CBCG podržao je I predsjeednik Udruženja banakas Esdad Zaimović

- Tu namjeru treba podržati ukoliko će ona doprinijeti snižavanju kamatnih stopa u Crnoj Gori, njihovom približavanju evropskom nivou, i ukoliko će biti kratkoročna, odnosno važiti samo u periodu krize – ocijenio je za Pobjedu Zaimović, ali i upozorio da se ta mjera mora pažljivo analizirati.

Guverjer je protekle nedjelje podsjetimo kazao da CBCG  razmišlja da normativno uredi gornju granicu kamatnih stopa – takozvane zelenaške kamatne stope.

Analize

-U procesu smo analize. Jer se zna koji su tereti za one koji po svaku cijenu moraju doći do kredita. Zato taj nivo kamata mora da podliježe gornjoj granici ili definiciji koja je to kamatna stopa koja je podložna krivičnom gonjenju. Uskoro ćemo završiti analizu i odrediti da li ćemo nametnuti bankama da kroz novi kapital poprave finansijsku poziciju za dio troškova koji su produkt, slobodno možemo reći, nelojalne konkurencije – objasnio je tada guverner.

Žugić tada nije pominjao kolika bi mogla biti gornja granica kamatnih stopa.

Zaimović je ocijenio da je teško odgovoriti na pitanje koja je to gornja granica aktivne i pasivne kamatne stope.

Ali bi bilo dobro da se makar donekle približimo kamatama koje važe u EU, moramo priznati da je to prilično teško s obzirom da Crna Gora nije članica EU. Moramo zato imati neku razliku u kamatama, zbog mnogih rizika – kazao je za Pobjedu prvi čovjek udruženja koje okuplja 11 banaka.

Bilo bi dobro, smatra on, da naše kamate budu neki procenat više zbog rizika zemlje, ali ne da budu dvostruko više, kao što sada imamo kod pasivnih, odnosno kamata na štednju.

U EU su recimo kamate na štednju dva odsto, a kod nas idu i do sedam odsto. Na kredite su u EU najviše do sedam odsto, a kod nas 12 a i više procenata.

Krediti

Guverner je, podsjetimo, takođe saopštio da se pasivne ili kamate na štednju u Crnoj Gori kreću i do 7,1 odsto. On je bio otvoren da kako je kazao  CBCG ,,ne može da skrsti ruke i da to gleda na način da ne reaguje, kroz smanjivanje tog rizičnog elementa pasivne kamate“.

I predsjednik udruženja banaka Zaimović kaže da neke banke u Crnoj Gori nude visoke kamate na depozite, odnosno štednju, iako trpe gubitak.

U jučerašnjem saopštenju se navodfi da je evidentiran pad udjela kredita koji kasne sa otplatom preko 30 dana i 90 dana. Ostvaren je neznatan rast kapitala i blagi pad aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

- Banke su za četiri mjeseca tekuće godine odobrile 246,7 miliona eura novih plasmana – navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je ocijenio da potvrda kreditnog rejtinga Crne Gore – BA 3 sa stabilnim izgledom od strane agencije MOODY’S predstavlja dobru vijest i za bankarski sektor, jer će to omogućiti bankama da pod povoljnijim uslovima dođu do stranih izvora finansiranja.

Osuda objavljivanja povjerljivih podataka

Upravni odbor Udruženja banaka jednoglasno je juče osudio slučaj prezentovanja povjerljivih informacija u javnosti.

Nakon sastanka je saopšteno i da je Upravni odbor ocijenio da ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom može se ugroziti kredibilnost bankarskog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik